In de keuken besteden we veel meer tijd dan we doorgaans zelf denken. Des te belangrijker is het dat de ruimte ergonomisch verantwoord is, om zo klachten te voorkomen of te beperken.
De behoefte aan ergonomie strekt zich niet alleen uit tot de zorgsector, maar ook tot de consumentenmarkt. Een ergonomisch aangepaste keuken draagt er ook aan bij dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen en kunnen koken zonder hulp.
Ergonomisch verantwoorde keuken
Maar waarin onderscheidt een ergonomische keuken zich? Denk aan de volgende verbeteringen:
– Ondiepe lades: gemakkelijke toegang zonder te hoeven bukken.
– Geen diepe kasten: uittreksystemen binnen de kastdeuren voorkomt ongemakkelijk bukken of rekken.
– Aangepaste werkbladhoogte: met indien gewenst een verstelbaar werkblad.
– Bovenkasten: open óf elektrisch te openen, op een hoogte die gebruiksvriendelijk is.
– Duidelijke verlichting: dimbare verlichting die het werkblad goed verlicht.
– Apparatuur op ooghoogte: vermijdt bukken en maakt de keuken toegankelijker.
– Liftsysteem voor vaatwasser: als op ooghoogte plaatsen niet mogelijk is.
Het belang van de werkdriehoek
Een belangrijk onderdeel in de keuken is de werkdriehoek. Dit concept draait om de posities van de drie belangrijkste werkzones in elke keuken: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Deze moeten zodanig geplaatst worden dat ze gemakkelijk bereikbaar zijn zonder veel verplaatsing. Het idee is om de afstand tussen deze zones te verkleinen, met als resultaat een plezierige en ergonomische kookervaring.
Vrijblijvend ontwerp
Kitchen at Work kan uw bestaande keuken omtoveren naar een ergonomische keuken. Stuur ons simpelweg een afbeelding van uw huidige keuken en wij maken een ergonomisch aangepast ontwerp voor u. Liever persoonlijk advies? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij u op locatie of in onze showroom.